SoccerFocus

Rechtstreeks naar inhoud gaan

CV

CV

Kees Verver is sinds 2005 werkzaam binnen het betaalde voetbal.

Begonnen als cameraman bij AZ onder trainer/coach Louis van Gaal werkte hij een jaar later, samen met Max Reckers, als video-analist.

Na het vertrek van Louis van Gaal werkte hij onder meer met:

Ronald Koeman,

Tonny Bruins-Slot,

Dick Advocaat,

en heden GertJan Verbeek.

Momenteel bevatten zijn hoofdwerkzaamheden het voorbereiden van beelden van toekomstige tegenstanders en analyse eigen wedstrijden van AZ.

Tevens is hij betrokken bij het project Object Tracking in samenwerking met InnoSport en de Universiteit van Groningen.

In 2006 heeft hij het boek WK2006 gepubliceerd. Op deze website is een pdf van dit boek gratis te downloaden.

Statistieken krijgen een steeds prominentere rol binnen het hedendaagse voetbal. Wie het boek Moneybal heeft gelezen kan zien wat statistieken kunnen betekenen.

bal1.jpg (thumb)

Info

Artikel Ruud Pattiapon

 

 

Gek van cijfertjes

Op 19 april van dit jaar vierde hij arm en arm met Moussa Dembele, Patrick Kluivert en El Hamdaoui het kampioenschap van AZ. Niet lang daarna kon hij bij Ajax tekenen. Het bleek een vrijage van korte duur. Al na een week keerde de video/data analist op zijn schreden terug en kwam een driejarig contract met AZ overeen. Leidenaar Kees Verver lijkt def in itief zijn stekkie b in nen de gelederen van de Alkmaarse eredivisionist te hebben gevonden.

Kees Verver met van lnr: Moussa Dembele, Patrick Kluivert en El Hamdaoui.

Verver werd als cameraman van AZ door de toenmalige tra in er Louis van Gaal aangetrokken. Een andere positie dan Verver zich in eerste in stantie had voorgesteld. De Leidenaar is immers gek van cijfertjes. Analyseerde wedstrijden tot op het bot. In zijn tweede boek over het WK 2006 analyseerde hij van alle wedstrijden alleen al 73.915 balcontacten, 653 doelgerichte acties, 366 wissels, 147 doelpunten en tamelijk uitgebreid bijzonderheden van de spelers. ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in ,’ zegt hij met enige trots. ‘Spanje speelde heel goed tijdens het WK2006. Als je naar de cijfers kijkt dan scoren ze op alle punten heel goed. En dan worden ze in 2008 ook gewoon Europees kampioen. Geen verrass in g dus. Gewapend met die kennis g in g hij de boer op en zijn passie trok de aandacht van Van Gaal. Al na het eerste jaar werd zijn functie anders in gevuld. Verver werd video/data analist van de club, waar hij nauw samenwerkt met de analist-bij-uitstek, Tonny Bru in s Slot. Niet meer alleen maar beelden opnemen, maar die ook analyseren. Een kolfje naar de hand van de gedreven Leidenaar.

 

Louis
Nu werkt de voormalige amateurvoetballer van het Leidse Roodenburg al drie jaar fulltime voor de kampioen van Nederland. ‘Als je het eerste jaar meetelt dat ik alleen als cameraman de wedstrijden opnam, is het nu dus al het vierde jaar,’ rekent hij voor. Onvermijdelijke vraag: hoe was het werken met de flamboyante tra in er? ‘ Het werken met Louis was goed,’ zegt Verver zonder een spier te vertrekken. ‘Hij wil alles weten, is heel precies. Hij houdt alles bij, en ziet alles. Hij ziet wanneer je gewoon je werk goed doet met de gewenste kwaliteiten die daarvoor nodig zijn, dan doe je het goed. Dus ik heb hartstikke fijn met hem samengewerkt.’ Verver verhuisd in het DSB-stadion van beneden naar boven, kreeg een grotere kamer. Vanwege de vele apparatuur en het werk dat hij moet verzetten. Daar bespreekt hij de opnames met de assistenttra in ers Tonny Bru in s Slot ,Mart in Haar, Shota Arveladze en Jan Nederburgh, waarna hij de beelden aan de spelers toont. ‘Ronald Koeman zet daarna nog de puntjes op de i.’

Ronald
Ook de scout in g-afdel in g van AZ maakt al te graag van zijn kennis gebruik. ‘Ik maak van spelers een samenvatt in g van beelden met hoofdmomenten: hoe is hij in balbezit, wat doet hij in de omschakel in g?’ En dat is nog niet alles. Verver maakt ook toepass in gen om de technische staf beter en sneller te kunnen in formeren. ‘ In Excel-formaat, waarbij alles van de spelers vastgelegd kan worden en waarmee Ronald uit de voeten kan. Doelpunten, zowel voor als tegen, worden in een database vastgelegd. Hoe vaak bijvoorbeeld scoren we uit een corner vanaf l in ks bij de 1e of 2e paal, of vanuit een omschakel in g of opbouw? ‘ Al deze data, gel in kt aan de beelden, zijn hierdoor direct beschikbaar. ‘Als Ronald mij om in formatie vraagt kan ik hem dat b in nen een halfuur leveren, terwijl ik vroeger allemaal boekjes door moest nemen.’ Op de vraag wat het verschil is tussen Koeman en Van Gaal zegt hij: ‘Louis is meer de leraar, Ronald gaat er vanuit dat je de d in gen zelf meer oppakt. Maar alle twee zijn het mensen die in hun vakgebied top zijn.’ Verver zal het nog lang bij AZ uithouden.

SoccerFocus - info@soccerfocus.nl

2350AC Leiderdorp Postbus 114